Sverigedemokraterna och deras historia

Under 1970 och 1980-talet ökade invandringen till Sverige. Från att ha varit ett ganska vitt land med homogen befolkning, utvecklades Sverige till ett mångkulturellt land med folk från olika delar av världen. I samband med att segregationen ökade och många invandrare hamnade i utanförskap, växte en svart skugga fram över landet. Nazister. Ett arv som alla trodde de skulle få slippa efter andra världskriget. Men nu var de på frammarsch igen. Med rakade skallar, bomberjackor och kängor. De gick öppet och gjorde Hitler-hälsning och skrek: “Sieg heil” och “ut med packet.” Under 80-talet påträffades även flera korsbränningar. Brinnande kors var något som ofta användes av den ökända rasistiska sekten Ku Klux Klan i USA. Nu tog svenska nazister och rasister efter.

Några av de partier som härjade på gator och torg var “Bevara Sverige Svenskt” och “Nordiska Rikspartiet.” Även Sverigepartiet. År 1988 höll Sverigepartiet ett möte där de beslutade sig för att skapa ett helt nytt parti. Den 6 februari 1988 bildades Sverigedemokraterna. Bland grundarna fanns unga nynazister, från bland annat “Bevara Sverige Svenskt”, “Sverigepartiet” och “Nordiska Rikspartiet.” Men där fanns även en del gamla nazister som själva deltagit i andra världskriget och tjänat Adolf Hitler. Den gamla nazistveteranen Gustaf Ekström, var tidigare frivillig soldat i Waffen SS under andra världskriget. Han ledde den division som försvarade Berlin 1945. När Tyskland intogs av USA, England och Sovjetunionen, begick Hitler självmord. De nazister som fanns kvar blev jagade. Men Gustav Ekström valde istället att fly tillbaka till sitt hemland Sverige. Sveriges regering tillät honom att bo och leva i Sverige utan att behöva stå till svars för sina handlingar. Men efter kriget var det ingen som lyssnade på nazister längre. Nazisterna arbetade i det fördolda och utgjorde inte något hot mot samhället.

I samband med att nazism och rasism fick ökad spridning på 1980-talet och Sverigedemokraterna bildades, såg Gustaf Ekström möjligheten att få utlopp för sina rasidéer igen. Han gick tidigt med i SD. Under SDs demonstrationer lät Gustaf Ekström nynazisterna övernatta hos honom. Anders Klarström grundade SDs lokala avdelning i Malmö och blev senare revisor för partiet på riksnivå.

Här kan ni se Gustaf Ekström förneka förintelsen.

SDs första partiledare hette Anders Klarström. Han valdes 1989 till partiledare och var tidigare medlem i det nazistiska Nordiska Rikspartiet. Flera år tidigare hade han ringt upp den folkkära programledaren Hagge Geigert och skrikit: “Vi ska bränna dig, ditt jävla judesvin.” I SDs första partiprogram som togs fram 1989, stod bland annat det här.

  • Dödsstraffet ska återinföras
  • Människor som är psykiskt sjuka eller handikappade ska inte få komma ut från mentalsjukhusen
  • Förbud mot abort
  • Alla utomeuropeiska invandrare som flyttat hit efter 1970 ska ut ur landet. Detta innefattar även deras barn som är födda i Sverige.

Här presenterar Sverigedemokraterna sitt första partiprogram, 1989

Detta och mycket, mycket mer, utgjorde SDs partiprogram.

Kung Karl XII var inom extremhögern och nazismen en viktig förebild i Sverige. Den 30 november varje år gick nazisterna fram till hans staty och lade fram en krans för att hedra hans minne. Ofta blev dessa demonstrationer våldsamma. Här är Sverigedemokraternas demonstration, där nynazister, skinnskallar och andra våldsamma individer ryker ihop med antirasister och vänsterextremister. Det är den 30 november 1991. Där förekom hitlerhälsningar, misshandel och skanderanden som “Sieg Heil.”

Här är ett annat klipp från samma demonstration.

I valrörelsen 1991 bjöd SD in en tysk nazist och veteran från SS under andra världskriget att tala på deras möte. Han hette Franz Schönhuber. Han hade alltså deltagit i kriget själv och var medlem i Hitlers Waffen SS i Tyskland under andra världskriget.

SD demonstrerade tillsammans med rena nynazister på 1990-talet, bland annat “Vitt Ariskt Motstånd.” I den här demonstrationen rättfärdigar SDs partiledare Anders Klarström att SD demonstrerar tillsammans med “Vitt Ariskt Motstånd”, år 1994. Titta noga i bakgrunden.

Sverigedemokraternas valaffischer under 1990-talet:

I riksdagsvalet 1994 var pågick oroligheter och demonstrationer där SD var delaktiga. Bland annat en somalier som blev misshandlad, en moské som brändes ner och andra rasistiska brott. Här intervjuas partiledaren Anders Klarström om fallen.

1994 var det val i Sverige. EU, eller EG, som det hette på den tiden, kom på tapeten. Det skulle dessutom utlysas en folkomröstning om Sverige skulle gå med i EU eller inte. Sverigedemokraterna var emot EU. Folkomröstningen hölls 1995. En av de som gick i SD det året var den femtonårige Jimmie Åkesson. Han har i efterhand sagt att han inte visste att det fanns en massa nazister i partiet och att han aldrig sett någon rasism i sitt parti. Han framhäver också att han valde att gå med i partiet 1995, när Mikael Jansson tog över som partiledare. Åkesson hävdar att Mikael Jansson hade en ambition att städa upp i partiet och rensa bort nazismen. Men det har bevisats efteråt att Åkesson gick med redan innan Mikael Jansson blev partiledare, vilket innebar att han gick med i SD när nazisten Anders Klarström fortfarande var partiledare. Åkesson gick alltså med när partiet fortfarande hade en nazist som partiledare. Det har även lyfts fram från flera håll att Jimmie Åkesson inte alls var så ovetandes om Sverigedemokraternas nazism som han påstår att han var.

Strax efteråt gick även Björn Söder med i Sverigedemokraterna. Både Björn Söder och Jimmie Åkesson kom i framtiden att utgöra Sverigedemokraternas högsta skickt.

Här är Jimmie Åkesson på en demonstration år 1996

1995 hade Sverigedemokraterna en kontroversiell reklamfilm, där de demonstrerade mot ett moskébygge. Bland annat hävdade de att alla muslimer ska ut och att religionsfrihet enbart ska gälla för svenskar.

1996, när Jimmie Åkesson redan varit medlem i SD i minst ett år, ertappades flera sverigedemokrater, bland annat Tina Hallgren Bengtsson, som också var Jimmie Åkessons första kontakt i partiet, med att bränna judisk litteratur iförda nazistuniformer med hakkors. Medlemmarna uteslöts och SDs partiledare Mikael Jansson införde ett förbud mot nazistiska uniformer i partiet.

Join 1,670 other subscribers

Copyright © 2023 Love Eliasson. All Rights Reserved.