Jag vill önska er alla följare en god fortsättning. Jag ber om ursäkt för min frånvaro, men nu äntligen lyckades jag faktiskt få ihop en text.

Jag skrev den i början av december och fick faktiskt texten publicerad i den historiska tidskriften “Bjäre Anor”, som jag har ett kontrakt med sedan några år tillbaka. Jag har skrivit några artiklar åt dem, men minns inte riktigt hur många. De är dock ganska få, eftersom det är en tidskrift. Jag tror bara den ges ut två gånger om året. Men i vilket fall, här är artikeln. Ha det få fint och en riktigt god fortsättning.

Julen är för de flesta en fredens tid, med god mat, glada gästabud, Kalle Anka och glögg. De flesta förknippar inte julen med krig och död. Men under första världskriget var det annorlunda. Unga män tvingades ut i strid och var tvungna att lämna ifrån sig allt. Julen kändes avlägsen i ingenmansland. Men det var några soldater som faktiskt försökte.

I december 1914 ska flera sådana tillfällen ha ägt rum på Västfronten. På den ena sidan stod de franska och brittiska soldaterna och på andra sidan de tyska. I flera månader hade de bevittnat och själva deltagit i skoningslös slakt och sett sina egna bröder falla. Men en dag fick de nog. Under julen 1914 upphörde stridigheterna tillfälligt. De ville inte döda varandra på självaste Julafton. De gick fram till varandra och sjöng och drack tillsammans. Flera liknande händelser ska ha ägt rum på andra platser längs fronten under samma tid och somliga av dem har ännu inte bekräftats. Det sägs till och med att de ska ha spelat fotboll tillsammans. Anledningen till osäkerheten kring om det faktiskt ägt dum, beror troligtvis på att de inte tog några foton. Det de gjorde var ju egentligen förräderi och om någon fick reda på det skulle de bli avrättade.

Däremot är flera andra fall bekräftade. Till och med på östfronten finns ett känt fall, mellan soldater från Österrike-Ungern och Ryssland. Utöver det har flera populärkulturella tolkningar av julfreden sett dagens ljus. Det svenska Power Metal-bandet Sabaton från Falun, gjorde en låt om julfreden 1914, under namnet ”Christmas Truce” som släpptes som singel kring julen 2021. Singeln släpptes året därpå på deras senaste album ”The War to End All Wars” som enbart handlar om Första Världskriget. Första världskriget pågick i fyra år och det finns rapporter om juluppehåll från alla de fyra jular under krigsåren. Men julfreden i Saint Yves i Ploegsteert i Belgien 1914 anses vara den mest kända. Långt senare. År 1999, restes ett kors till minne av julfreden med texten ”Lest we forget”, ”Så att vi inte glömmer.”

Vad kan vi då lära oss av det här? Jo. Krig kommer och krig går. Krig förändras genom historien, med teknisk utveckling och förändringar i människors synsätt. Men vad som inte förändras, är människans längtan efter en stund av fred, gemytlighet och traditioner. Men oavsett hur mycket vi hatar våra fiender, så ska vi komma ihåg att de flesta soldaterna inte krigar frivilligt, utan för att de tvingas till det.

Källor: ”Christmas Truce” på engelska Wikipedia och ”Julfreden 1014” på svenska Wikipedia

Här kan ni förresten se Sabatons musikvideo till låten “Christmas Truce”, som jag nämnde längre upp i texten.

Comment

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Join 1,664 other subscribers

Copyright © 2023 Love Eliasson. All Rights Reserved.

%d bloggers like this: