Om gudar och människor – Kapitel 3

Även hav och vattendrag är representerade i Alitika. Reidos är havets gud, dyrkad av fiskare, havsfolk och sjömän. Han bor i staden Aquaria, där han sitter med sin kraftfulla treudd vid koralltronen. Hans hud är blå, med silvertatueringar och på hans huvud har han en spetsig silverkrona. När han kokar av ilska orsakar han tsunamier och sjöstormar. Hans fru Reida är livets drottning i haven. Hon representerar livskraften för alla växter och djur i haven. Tillsammans regerar de över havsfolket, med blå hud och fiskstjärtar i stället för ben. I bergen och skogarna på jorden ber jägarna och bönderna till Galara – jaktens och naturens gudinna. Beväpnad med kniv och hennes båge Assakrin är hon helt naken, bara med växter och blommor som växer på hennes hud. Hon bor i Galari-templet i jaktvalen.
Vigos är den äldsta och klokaste av gudarna. Han leder kungar, krigare och viktiga människor till de djupaste hemligheterna och är visdomens gud. Han har en grå kappa och skägg och en magisk vandringsstav. Han kan se människor i ögonen och avgöra deras värde. I tidernas begynnelse dränkte han sig i visdomens brunn och tillgav sitt liv åt visdom och magi. Brunnen kallas idag Vigos Brunn. Vigos är emellertid inte en av Alitiks gudar. Han är bror till den gamla guden Tanarius – en titan – och hjälpte Alitikas gudar att krossa Tanarius. Han har ett stort öga mitt i ansiktet och ett litet öga i varje hand. Han har också tusen allseende örnar, som han kontrollerar med huvudet, så att han kan vara runt om överallt i världen samtidigt.
Och självklart finns dödens gud. Hans namn är Ageros och han bor i det underjordiska riket, där magma flyter genom kryptorna. Bannlyst från Alitika, är han tvungen att styra ensam i sitt mörka rike. På sitt huvud har en järnmask som bränts in i hans kött, och i sina händer har han dödliga kedjor som vapen. Portens väktare är ormen Ekaros. De som har lived i synd kommer att dömas av de tre domarna i Astamar. Om de är skyldiga, kommer de döda för evigt att leva i plågor i underjordens mörkaste hålor. Om de bevisas rättfärdiga, kommer de att tas till Alitikas stora salar och äta med gudarna. Den som kommer att föra dem där är Laron – han är den som kontrollerar natt och dag när han åker på sin grip med den vagn som bär solen. I stället för hår har han en flamma på huvudet. Från hans händer kan han kasta eld och han kan också blända människor med ögonen. Han för de rättfärdiga döda från slagfältet, från människors värld till Ageriens hallar, där de äter med gudarna. Varje dag går de i strid tillsammans med gudarna mot giganter, titaner och cyklops och andra djur utanför Alitika.

Comment

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.