Myter och fakta om Gustav Vasa

, ,

Gustav Vasa – Landsfader eller tyrann? Eller kanske både och?

De flesta av oss svenskar vet nog att vi firar nationaldagen den 6 juni. Men många vet inte varför. Vad var det som hände för exakt fem hundra år sedan, den sjätte juni? Jo, Gustav Eriksson Vasa blev Sveriges nya kung. År 2023 är det exakt femhundra år sedan Gustav Vasa blev kung. Den 6 juni 1523. Men vem var Vasa? Vad gjorde han? Och hur har vår bild av honom påverkat oss?

Det finns mycket intressant fakta att hitta om Gustav Vasa. Men det finns även mycket skrock, halvsanningar och ibland rena påhitt. De flesta som är 60 eller 70 år gamla idag, växte upp med en helt annan bild av Gustav Vasa än vad barnen får lära sig idag. Gustav Vasa var nämligen inte den gode landsfader som många har en bild av. De senaste decennierna har präglats av en mer nyanserad bild av Gustav Vasa, men för bara ett par generationer sedan fick eleverna lära sig en väldigt glorifierad bild av honom.

I början av 1900-talet präglades västvärlden av nationalistiska idéer. Fosterlandet skulle sättas före allt annat. Därför behövdes historiska förebilder som barnen kunde se upp till i den svenska historieundervisningen. Barn och ungdomar skulle lära sig att älska sitt land. Den största boven i dramat hette Anna Maria Roos. Hennes berömda bok ”Gustav Vasas Öden och Äventyr i Dalarna” användes i skolböckerna och var ett sätt att göra historieundervisningen lite mer spännande. Men mycket av hennes material är inte tillförlitligt och bygger på obekräftade källor, varav de flesta långt efter Vasatiden. Enligt historikern Dick Harrison, är en stor del av berättelserna rent hittepå från henne själv.

För det första finns där ett narrativ om att Gustav Vasa ska ha varit jagad av danska knektar. Men det finns faktiskt ingen källa som styrker att det fanns danskar i Dalarna över huvud taget. De nämns inte i källorna från 1500-talet. De som blev förbannade på Gustav Vasa var troligtvis de svenska stormän som befann sig i Dalarna som var trogna Kristian II. Enligt den traditionella berättelsen ska Gustav Vasa ha lämnat Mora för att åka mot Sälen, efter att Dalkarlarna vägrat hjälpa Gustav Vasa i hans uppror mot danskarna. Dalkarlarna ska sedan ha ångrat sig och följt efter Gustav Vasa när de fick höra om Stockholms blodbad. Men att dalkarlarna skulle ha brytt sig om Stockholms blodbad är inte särskilt sannolikt. Det var förmodligen Kristian IIs beslut om att ta kontroll över Dalarnas järnproduktion, som fick dalkarlarna att ändra sig. Det finns heller ingenting som styrker att Vasa åkt skidor. Det enda belägget för att Gustav Vasa ska ha åkt skidor i Dalarna, är en bonde som i slutet av 1500-talet, långt efter Vasas död, påstår sig ha sett honom göra det.

Att Gustav Vasa klädde ut sig till dräng, flydde genom ett dass, gömde sig i ett hölass och fick en smäck på rumpan av en brödspade, är i själva verket ett hopkok av obekräftade källor. Efter att dalkullan ska ha daskat Gustav Vasa på rumpan med brödspaden, ska danskarna ha tagit för givet att det omöjligt kan ha varit han, eftersom ingen ens skulle tänka tanken att slå en så nobel adelsman. Många av myterna kring Gustav Vasa skrevs av Peder Swart på Gustav Vasas order. Peder Swart var Gustav Vasas krönikeskrivare. Gustav Vasa var nämligen en mästare på just propaganda. Han bestämde i minsta detalj vad Peder Swart fick skriva och inte skriva.

Gustav Vasa spelade mycket riktigt en viktig roll i byggandet av den svenska nationalstaten. Stockholm växte till sig och blev i praktiken Sveriges huvudstad. Men officiellt dröjde det ända fram till Gustav II Adolfs tid innan Stockholm officiellt utsågs till Sveriges huvudstad. Men Gustav Vasa var inte en god kung. Han var inte en landsfader. Han chockhöjde böndernas skatter och slog ner flera bondeuppror med stor brutalitet. Till och med de som hade hjälpt Gustav Vasa i upproret mot Kristian II fick ibland smaka på konungens rättsskipning. I själva verket avrättade Gustav Vasa betydligt fler svenskar än vad den danske kungen Kristian II någonsin gjorde. Trots det var det just Kristian II som fick öknamnet Kristian Tyrann. Inte Gustav Vasa.

En annan sak som vi fick lära oss i skolan var att Gustav Vasa gjorde Sverige till arvkungadöme år 1544. Under medeltiden valde man kung i Sverige, vilket sedan ska ha ändrats av Gustav Vasa. Men det var egentligen inget officiellt beslut om att göra just Sverige till ett arvkungadöme. Det var i själva verket ett arvkungadöme inom Vasa-ätten. Vad som ofta glöms bort är att redan Kalmarunionens kungar i praktiken gjort sig till arvkungar. Även reformationen var ett ämne som det manipulerats mycket om. 1527 ska Gustav Vasa ha beslutat att Martin Luthers idéer skulle införlivas i Sverige. Den svenska kyrkan förstatligades och dess rikedomar konfiskerades. Men i själva verket var det inte tal om någon reformation. Gustav Vasa hade inte en tanke på att Sverige skulle bli protestantiskt. Det han gjorde var att skapa en egen katolsk statlig kyrka. Men det var först senare som det beslutades att den skulle bli protestantisk.

Jag hade kunnat ägna en hel dag åt att leta fram alla skrönor om Gustav Vasa. Men detta var de största och främsta skrönorna jag kunde hitta. Några av dem gick jag själv på när jag skrev min låt ”Gustav Vasa – King of Sweden” som jag nu tänkt göra reklam för. Låten släpptes på Spotify den 6 juni, alltså på nationaldagen i år. Några av de halvsanningar som framförs är dels det där med reformation, arvkungadömet och om hans son Erik som påstås ha blivit förgiftad. Man vet i själva verket inte om det var ärtsoppan han dog av eller ej.

Det kanske är så att många av de här historierna stämmer. Men det finns mycket, mycket svaga belägg för dem. De flesta av dem har i största sannolikhet konstruerats för att upprätta skapelsemyten om en stark ledare som grundade Sverige. Och ja, Gustav Vasa lade grunden till väldigt mycket i vårt land. Och oavsett hur tyrannisk han var, så kan vi inte förneka det faktum att Sverige inte hade varit vad det är idag utan honom.

Ni kan gå in och lyssna på min låt ”Gustav Vasa – King of Sweden” på både Spotify, Youtube Music, Deezer och Apple Music och allt vad det nu heter.

/Text skriven av Love Eliasson

Källa:

Dick Harrison i Svenska Dagbladet 2015-02-26

”Åkte Gustav Vasa det första Vasaloppet?”

https://www.svd.se/akte-gustav-vasa-det-forsta-vasaloppet

Reklam för min låt:”Gustav Vasa – King of Sweden”

Det här är en samlingssida för låten på de olika streamingtjänsterna

https://distrokid.com/hyperfollow/loveeliasson2/gustav-vasa—king-of-sweden-5

Comment

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Related

Join 1,670 other subscribers

Copyright © 2023 Love Eliasson. All Rights Reserved.

%d bloggers like this: