Konspirationsteorier – Dårskap eller förnuft?

Konspirationsteorier har på senare år kommit upp på tapeten igen. Med internets genomslag uppstod plötsligt en ny möjlighet för vilken galning som helst att saluföra helt vansinniga villfarelser om alltifrån rymdödlor och att jorden egentligen är platt. Men måste alla konspirationsteorier per automatik vara absurda eller för den delen felaktiga? I den här debattartikeln reder jag ut begreppen och ger min egen syn på vilka teorier som är rimliga, och vilka som är ren och skär galenskap.

Den absolut mest absurda konspirationsteorin är den vi får lära oss i media och i skolan. Den officiella bilden som vi fått lära oss är att det INTE ALLS skulle finnas någon världselit som medvetet ljuger för att profitera och sko sig själva. Det i sig är en helt absurd teori. Teorin går ut på att allting är som det ska vara och att det inte finns någon maktelit överhuvudtaget. Tänk om. Den teorin är lika galen och osannolik som teorierna om att månlandningen var fejk eller att Elfte-september-attackerna skulle vara någon sorts inside-jobb.

Det har alltid funnits och kommer alltid finnas en härskarklass som skor sig själva på de breda massorna och håller dem i schack. Sedan kommer det alltid finnas de som förnekar elitens existens och intygar oss att allt är bra. Nu finns det ju de som säger att vi har avskaffat klassamhället och att vi har fullständig demokrati. Man pratar inte om det helt enkelt. Istället sopar man det under mattan och låtsas inte om att det existerar. Det är ju lika mycket klassamhälle idag som tidigare, även om det har andra former och tar sig annorlunda uttryck.


Allting förändras med tiden. Men i grund och botten är principen densamma. En världselit som ljuger oss rakt upp i ansiktet samtidigt som de i hemlighet söndrar och härskar för att uppfylla sina egna intressen. Jag talar naturligtvis inte om guldkrönta kungar och kostymnissar med monokel och hög hatt som sitter i sina slott medan alla bönder svälter ihjäl på de lertäckta åkrarna. Tiderna förändras alltid eliten förändras också. Den maktelit som finns idag ser inte likadan ut som den gjorde för femhundra år sedan.

Den uppdaterar sig och förändrar sig precis som allt annat gör. Ibland blir det till och med ombytta roller. Ibland är det just de vanliga människorna som slår sig samman och krossar eliten, för att sedan skapa en ny elit och bli exakt den elit som de en gång kämpade mot. Man måste kunna diskutera vilka det är som har den verkliga makten i världen utan att få stämpeln som konspirationsteoretiker. Det handlar inte om rymdödlor, illuminati och utomjordingar, utan om människor av kött och blod. Mäktiga människor som skor sig på folket.


Det kanske mest ironiska av allt är ju att så fort man ens nämner detta så finns det vissa som anser att det är antisemitiskt. Vad får de ens det ifrån? Vad har detta med judar att göra ens? Hur är det antisemitiskt att kritisera makteliten i samhället? Det är väl inte specifikt judar som utgör den makteliten. Det finns alla möjliga olika människor med olika religion och bakgrund inom makteliten. Att folk ens lyckas göra de där associationerna till antisemitism, visar ju att de själva förknippar världseliten med judar, vilket ju faktiskt ÄR ett antisemitiskt tankesätt i sig.


Så vi kan vara lugna. Det är ingen vettig människa som tror att judarna styr världen. Det är bara nazister och andra extremister som tror på sådana antisemitiska konspirationsteorier. De som styr världen är helt enkelt bara giriga mäktiga människor från världens alla hörn och med olika bakgrund.
Till viss del är det väl också nazisterna och antisemiterna själva som skapat denna antisemit-stämpeln. Det finns ju trots allt väldigt många konspirationsteorier som faktiskt är antisemitiska på riktigt. Det är klart att det är extremt farligt, särskilt i samband med att dessa teorier faktiskt börjar göra comeback och nå ut till fler och fler människor.


Men nazister och andra antisemiter säger ju inte längre öppet att judarna styr världen. Det är ju inte gångbart längre. Istället använder de kodord. Globalister, Djupa staten, Bilderberggruppen och den nya Världsordningen, är uttryck, som förvisso inte är antisemitiska i sig, men som tyvärr fått en väldigt negativ laddning just på grund av att nazister använder dessa uttryck som ett annat ord för judar.


Ja, man kan kritisera globalister, Världsordningen och Bilderberggruppen utan att det är antisemitiskt, men när man hör dessa ord användas ska alltid vara extra uppmärksam på varifrån man hittar källor. Dessa ord har tyvärr kidnappats av nazister.


Så de som blundar och sätter antisemit-stämpeln eller konspirationsstämpeln kan ju inte ensamma klandras för att det har blivit förknippat med antisemitism. Det är ju också nazisterna själva som börjat använda de här kodorden, som från början inte alls hade något med nazism att göra. Då är det ju heller inte konstigt att folk börjar undra om man är antisemit, när man använder dessa ord.


Med det sagt vill jag önska er alla en god fortsättning och ett gott nytt år. Och kom ihåg att det är en väldigt stor skillnad på att vara paranoid och tro att eliten styr precis allting i minsta detalj, och att vara kritisk och ifrågasätta vilka som styr på ett konstruktivt sätt.

Comment

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Join 1,664 other subscribers

Copyright © 2023 Love Eliasson. All Rights Reserved.

%d bloggers like this: