Hur Google medvetet manipulerar sökord

Som ni kanske märkt så har min nystartade blogg eliazzon.com ändrats tillbaka till loveeliasson.blog. Alla länkar från bloggen som delats på min facebooksida, har blivit redigerade så att de stämmer överens med det nya domännamnet. Anledningen att jag återställde det nya domännamnet loveeliasson.blog var för att domännamnet eliazzon.com inte var gångbart om man vill ha trafik. Så fort du googlar eliazzon.com får du upp det här: “Menade du eliazon.com.”

Ordet eliazzon verkar nästan inte existera någon annanstans på internet. Det gör däremot ordet eliazon, med bara ett Z. Det innebär att när någon söker på min blogg visas även resultat för eliazon. Och de kommer att visas även om du inte klickar på googles automatiska korrigering. Ni vet den där som säger: “Menade du eliazon.com? Sök istället efter eliazon.” Jag upprepar. Google försöker alltså visa eliazon.com istället för eliazzon.com ÄVEN om du valt att inte korrigera din sökning.

Detta är faktiskt ett stort problem som förstör sökupplevelsen för väldigt många människor, som ofta inte hittar vad de söker efter. Det beror på att googles automatiska algoritmer är programmerade att ge de mest sökta orden företräde, och samtidigt som de väljer att filtrera bort resultat för sökord som inte är så vanliga. Systemet bygger på så kallad “listning” där alla webbplatser har en möjlighet att optimera sina egna sökord och lista sin blogg på sökmotorerna. Om du inte listar din blogg syns den inte i googles sökmotorer om du inte själv har tillgång till länken. Du kan till exempel söka på ordet eliazzon.com eller loveeliasson.blog på google. Till din förmåga märker du att google till inte visar allt som finns i min blogg i sina sökresultat. Jag kan till exempel ha trehundra offentliga inlägg totalt, men googles sökresultat kanske bara visar tio stycken av dem.

Enda anledningen till att alla resultat inte visas, trots att min blogg faktiskt är listad på google, är för att inte tillräckligt många människor söker på min blogg. Vad kan vi dra för slutsatser av detta? Jo, det innebär att Google är programmerat att begränsa visst innehåll från att synas, för att inte tillräckligt många människor söker på det. På samma sätt är de också programmerade att göra sådana ord som folk oftare söker på mer synliga. Inte så konstigt, tycker ni kanske. Och nej, det hade inte varit ett problem om det inte vore från att Google även omdirigerar ovanliga sökord till liknande sökord, enbart för att dessa är betydligt vanligare. Google gör det här trots att du inte ens har bett dem om det. Ni vet ju att Google försöker hjälpa dig när du stavat fel. Om du skriver eliazzon får du frågan: “Menade du eliazon.” Då kan du ju välja att klicka: “sök istället efter eliazon.” Inget konstigt där, kanske. Men problemet är att Google kommer visa dig resultat för eliazon TROTS att du inte klickat på det alternativet.

Detta gör att mångfalden och variationen av olika sorters sidor och material på internet begränsas. De största och populäraste sidorna får mer utrymme, medan de mindre populära sidorna på ett eller annat sätt, inte når ut till människor på samma sätt. Det är givetvis en självklarhet att en populär sida drar mer publik och därmed visas oftare. Men det är en helt annan sak när Google visar resultat för andra ord än de ord som du faktiskt sökt på, trots att du inte har bett dem om det. Mina vänner. Det här är en form av webbside-apartheid, som bidrar till att internet blir mindre, tråkigare och mer enformigt och dessutom gör det mycket mycket svårare för små och nystartade webbsidor att få större genomslag. Jag har ingen aning om varför Google gör det här, men jag antar att det beror på att maximera sina intäkter från vad folk klickar på. Alternativt att de lättare vill ha koll på vilket material de ska censurera, när de har färre sidor att hålla reda på.

Comment

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Join 1,664 other subscribers

Copyright © 2023 Love Eliasson. All Rights Reserved.

%d bloggers like this: