Vissa filmer blir mer minnesvärda än andra. I Science Fiction och Fantasy finns det inget härligare än en skurk som alla kommer ihåg direkt när man ser en bild på hen. Många av skurkarna har någon skada som karaktäriserar dem, och i många fall är de beroende av någon form av mekanisk utrustning som håller dem vid liv på grund av deras skador. Och de allra bästa skurkarna är de som inte alltid varit onda, utan som är humana, som man kan relatera till och som har en tragisk historia bakom sig, som gjort att de blivit så fruktansvärt onda.

Jag vet. Er första association är nog Darth Vader från Star Wars. Alla vet vem han är och hur han ser ut utan att ens ha sett Star Wars. Det är svårt att förstå vilka knep man måste använda för att designa en karaktär som haft så stor genomslagskraft inom populärkulturen. Inte nog med att Darth Vader är karaktäristisk och originell på flera sätt. Hans andning, hans dunkla anonymitet bakom den där svarta masken och inte minst hans röst, som spelas av James-Earl Jones. Darth Vader har också det där lilla extra som gör honom till en så djup och mångfacetterad karaktär. Han har en livshistoria bakom sig, som förklarar varför han blivit som han är. Det faktum att han inte alltid varit ond gör att man tycker synd om honom, trots de fruktansvärda illdåd han gjort.

Om jag skulle rekommendera någon att se Star Wars, så skulle jag rekommendera hen att se de tre gamla först. De tre nya som utspelar sig innan och handlar om hur Darth Vader var innan han blev ond, bör man se efteråt. Varför, tänker ni säkert. Jo, för då blir det en mycket mer storslagen upplevelse. I tjugoåtta år frågade sig alla Star Wars-fans, hur kunde Darth Vader bli så ond och vad var det som drev honom? När den sista Star Wars-filmen kom, den som handlar om när Anakin går över till den mörka sidan och blir Darth Vader, fick alla svar på så många frågor kring Darth Vader. Varför måste han ha den där dräkten och masken för att kunna andas? Varför har kejsaren så konstigt ansikte? Fansen får en sorts ahaa-upplevelse, en effekt som nästan är mer tillfredställande än en plot twist. Om man hade sett the prequells först, hade man heller inte fått samma chock i “The Empire Strikes Back” när Darth Vader chockar Luke och avslöjar att han är Lukes far. Det hade man redan vetat om då, vilket hade förstört effekten och chocken av den plottwisten.

Utan att spoila för mycket, vilket jag förvisso redan har gjort, rekommenderar jag faktiskt alla som aldrig sett Star Wars att ta sig an att kolla på filmerna. De tre nyaste, alltså inte de gamla eller prequells, utan de nyaste nyaste, strunta i dem, för de är så fruktansvärt dåliga.

Kram på er alla.

OBS: För er som vill få era liv förstörda av att jag spoilar, här kan ni faktiskt gå in och se en liten sammanfattning av Darth Vaders liv, om ni vill, så att ni slipper se alla sex filmerna. Ni har blivit varnade!

Annons

Comment

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Join 1,666 other subscribers

Copyright © 2023 Love Eliasson. All Rights Reserved.

%d bloggers like this: