Jag har kommit på lite nya teman som jag tycker saknas i äventyrsromaner och äventyrsfilmer.
Vi är ju redan bekanta med äventyr som utspelar sig i djungeln, gärna Sydamerika eller Indien. Utforskar övergivna tempel i djungeln. Tempeln ska så klart innehålla fällor som aktiveras när man rör någon skatt. Indiana Jones är ju typexemplet.
Återkommande drag är ju vita eller åtminstone västerländska människor från USA eller England, långt hemifrån i fientlig tropisk miljö. Övergivna magiska tempel, farliga djur också förstås en stam av infödingar som jagar en.
Detta är ett coolt och gångbart tema. Men det är uttjatat. Och idag är det svårt att inte se den koloniala och rasistiska aspekten i det. Jag är intresserad av samma koncept, fast i polartrakten och den nordiska vildmarken. Det kan antingen vara i Alaska, eller på Norrlands vidsträckta tundra, eller Norges kustområde. Temat är densamma – människor från en modern civilisation med moderna vapen i en fientlig fornnordisk vildmark. Lite mammutar, vargar och sabelltigrar att slåss mot, kampen för överlevnad och att ta sig hem, också förstås, utforskningen av urgamla fornnordiska katakomber och tempel. I dessa tempel får man förstås akta sig för döingar och fällor.
Jag har också tänkt mig att där ska finnas en alldeles särskild sorts vargar som håller till i grottor och trånga utrymmen. Dessa scener ska vara lite som alien. Lite klaustrofobivarning. Grottvargarna kryper ut ur hål i väggen och kommer närmare och närmare i flock, mitt i en grotta.
Inspirationen kommer bland annat från spelet Turok 2008, en reboot av den gamla Turokserien som fick Acclaim Studios att lägga ner efter den totala floppen Turok Evolution från 2002. Turok-serien har på ett väldigt finurligt sätt lyckats skapat en huvudroll som för en gångs skull inte är vit, utan som kan vildmarken utan till. Turok, eller Tal Seth som han heter egentligen är indian. Han befinner sig i en värld fylld av dinosaurier, den så kallade “The Lost World”, en salig blandning av varelser från förr och från framtiden. Turok Evolution blev en stor flopp, men idag verkar alla vara nostalgiska till det.
2008 gjorde man en reboot av serien. Grafiken och gameplayen var mycket bättre än de gamla spelen. Man tog bort mycket av fantasy-elementen. Den här gången hette Turok Josef i förnamn. En marinsoldat från jorden med indianskt påbrå. Tillsammans med ett annat gäng marinsoldater kraschlandar de på en främmande planet fylld med dinosaurier. Deras främsta mål blir att ta sig igenom denna fientliga förhistoriska miljö och lära sig att överleva så att de kan ta sig hem. Också förstås att döda Turoks före detta befälhavare – Kane. Turok hemsöks av sitt förflutna, där Kane fick honom att göra fruktansvärda saker. Det är därför ingen litar på Turok i början, när han är med sin nya division.
Hur som helst. Det som är så fantastiskt med det nya Turokspelet är att dinosaurierna och andra fiender inte är fullständigt efterblivna. Dinosaurierna, i synnerhet raptorerna är mycket mer skräckinjagande i Turok 2008, när de kryper fram ur väggar och hålor som värsta xenomorpherna i Alien 2. Det är ifrån detta teman jag hämtat min inspiration till en äventyrsberättelse som tar plats i skandinavisk eller polarisk natur, i en främmande värld inspirerad av vikingatid och fornnordisk mytologi.
Jag vet fortfarande inte hur huvudpersonerna ska komma dit. Det kanske ska vara en tidsresa eller helt enkelt bara två världar som möts.
Men låter det här temat som något nytt och fräscht, istället för alla dessa uttjatade djungel-äventyr?
Vad tycker ni?
Ikväll kommer jag lägga upp ett tredje avsnitt av spelnostalgi och det kommer handla om Turok Evolution.